O nahodu
O nahodu – vzroki in simptomi

Obstaja več vrst nahoda, najpogostejši pa je akutni nahod, ki se običajno pojavi pri prehladu. Obstajata še t. i. izcedek iz nosu (rhinitis vasomotorica), ki se kaže kot stalen izcedek iz nosu, in alergijski nahod, ki je povezan z močnim srbenjem in s hudimi napadi kihanja.

Za akutni nahod je značilen predvsem zamašen, boleč in izsušen nos. Zato se zmanjšata čuta za okušanje in vohanje, zlasti nadležen pa je ponoči, ko je oteženo globoko dihanje, in se zato zbujamo.

Akutni nahod povzročajo virusi prehlada, ki napadejo nosno sluznico. Obstajajo različni virusi prehlada; glavni virus, odgovoren za nahod, je rinovirus.

Okužbe z virusi se običajno prenašajo kapljično, na primer z govorjenjem, s kašljanjem ali kihanjem. Okužimo se lahko tudi prek določenih površin (npr. kljuk na vratih, držal na avtobusih, daljinskih upravljalnikov), saj povzročitelji na gladkih površinah ostanejo dlje časa zelo kužni. Virusi prehlada tako vstopijo v naš nos po različnih poteh.

Nos opravlja več nalog – prečiščuje zrak, ki ga vdihavamo, ga vlaži ali segreva in nam omogoča vohanje. Nosna votlina je obložena z nosno sluznico, ki opravlja pomembno imunsko funkcijo, in če je nedotaknjena, zadržuje klice, da ne morejo vstopiti v dihala.

Še zlasti v hladnejših mesecih nosna sluznica lahko svojo obrambno funkcijo izvaja le v omejenem obsegu, če je izsušena zaradi ogrevanja in nizkih temperatur, njena prekrvljenost pa je zmanjšana.
Virusi lahko nato zlahka prodrejo skoznjo in se tam razmnožujejo. Telo skuša patogene odstraniti in se odzove tako, da v nosni sluznici poveča oskrbo s krvjo in proizvaja več sluzi. Nosna sluznica postane razdražena in nabrekla, nos pa je zamašen, boleč in izsušen.

Tu je primerna rešitev zdravilo nasic® s posebno kombinacijo učinkovin ksilometazolina in dekspantenola – ne samo da hitro odmaši zamašen nos, ampak tudi pospešuje celjenje razdražene nosne sluznice. Nahod je tako kmalu pozabljen in nosna sluznica se lahko hitreje vrne v svojo vlogo naravne zaščitne pregrade.

V raziskavah so dokazali, da zdravilo nasic® skrajša trajanje nahoda v primerjavi z zdravili, ki vsebujejo samo ksilometazolin.* Zdravilo nasic® hitreje olajša simptome nahoda, zato ga lahko prej prenehate uporabljati. Krajši čas uporabe zdravila nasic® ima dve prednosti: Zmanjša se tveganje za razvoj odvisnosti od nosnega pršila, zmanjša pa se tudi verjetnost za sinusitis, ki je lahko posledica trajnega nahoda.

*W. Kehrl.: Advances in the Management of Acute Rhinitis: Comparative Trial of the Efficacy and Safety of Xylometazoline Alone Versus the Xylometazoline/Dexpanthenol
Combination in Patients with Acute Rhinitis Laryngo-Rhino-Otol 2003; 82: 266-271

Zdravilo nasic® - za hitrejše lajšanje nahoda
Zdravilo nasic® s posebno kombinacijo učinkovin ksilometazolina in dekspantenola
 • hitro osvobodi zamašen nos
 • že po nekaj minutah izboljša dihanje
 • pospešuje celjenje razdražene nosne sluznice
Zdravilo nasic® – za hitrejše lajšanje nahoda

Zdravilo nasic® s posebno kombinacijo učinkovin ksilometazolina in dekspantenola
 

 • hitro osvobodi zamašen nos
   
 • že po nekaj minutah izboljša dihanje
 • pospešuje celjenje razdražene nosne sluznice 

Tako zdravilo nasic® zagotavlja hitro lajšanje nahoda.

 • Sestava

  Zdravilo nasic® vsebuje učinkovini:

  • ksilometazolin 0,1 %
  • dekspantenol 5 %
 • Uporaba in razpoložljivost
  • Odmerjanje: odrasli in otroci, starejši od 6 let, po en vpih v vsako nosnico do trikrat dnevno, skupaj največ 7 dni
  • 10 ml
  • na voljo v lekarnah
Več nasvetov in zvijač

Če imate akutni nahod, izdelki iz lekarne, kot je zdravilo nasic®, omogočajo hitro in učinkovito olajšanje, saj zdravilo nasic® hitro odmaši zamašen nos in pospešuje celjenje razdražene nosne sluznice. Dodatno lahko uporabite različna domača zdravila, ki vam pomagajo, da boste hitreje okrevali in se znebili smrkavega nosu. Če se poleg nahoda pojavijo še povišana telesna temperatura, hud glavobol in obrazna bolečina ali če se nahod po enem tednu kljub zdravljenju ne umiri, se posvetujte z zdravnikom.

 • 01
  Pijte veliko tekočin, najbolje čaja in sveže stisnjenih sokov z veliko vitamina C, tako da sluz postane bolj tekoča.
  02
  Vlažite zrak v notranjih prostorih – na radiator postavite manjšo posodo z vodo ali vlažno krpo.
 • 03
  Z zračenjem prostorov ali s sprehodom na odprtem poskrbite, da boste dobili dovolj svežega zraka.
  04
  Preizkusite inhalacije s kamilico, z eteričnimi olji (npr. evkaliptusovim) ali jedilno soljo. Pozor: dojenčki in majhni otroci ne smejo vdihavati eteričnih olj.
 • 05
  Spirajte si nos s slano vodo.
  06
  Obroke si začinite s česnom, hrenom ali s kajenskim poprom – te začimbe zmanjšujejo nabrekanje sluznic.
 • 07
  Med spanjem imejte glavo nekoliko dvignjeno, tako da nosni izcedek lažje teče ven.

Delite to spletno stran

Pred uporabo natančno preberite navodilo! O tveganju in neželenih učinkih se posvetujte z zdravnikom ali s farmacevtom.